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STÁTNÍ TISKÁRNA CENIN, státní podnik      

Prague 1, Růžová 6, House 943, Postal Code 110 00, Czech Republic 

Represented by: Tomáš Hebelka, MSc, CEO 

(hereinafter referred to as „Contracting Authority“) 

 

In Prague, on 23. 06. 2020 

 

EXPLANATION AND SUPPLEMENT OF TENDER DOCUMENTATION - V.  

 

Contracting Authority of the over-threshold public contract "Supply of Polycarbonate ID1 

Prelams with Contactless Chip Modules for Electronic Residence Permit Cards (eRP) 

and Electronic ID Cards (eID)" being awarded in an open procedure pursuant to Act No. 

134/2016 Coll., On Public Procurement1, as amended, hereby explains and supplements the 

tender documentation in accordance with Sec. 98 and 99 of the Act.  

 

Question 1: 

 

Question refers to Annex 1 Technical specifications: 
On page 3 of the annex 1, paragraph 1.3 Chip OS technical specification, it is listed: “On-board 
key generation for CA and AA”. This is a very unusual request and this functionality is not a 
standard of the Chip operating systems implementing eMRTD application available on the 
market.  
 
The keys for CA and AA are usually generated during the pre-personalization or 
personalization out of the card and in a secure system in general using HSM (Hardware 
security module). The usage of an HSM allow to reach higher pre-personalization throughputs 
than using an onboard key generation. 
Is there any specific application or reason to generate the key pair on-board or is it possible to 
follow the industry standard which is to generate the key in the secure system during the pre-
personalization or personalization? 
 
Answer to question 1: 
 
The requirement for on-board key generation for CA and AA is motivated by the Contracting 
Authority effort to obtain the most modern technology available on the market. 
However, the requirement for on-board key generation for AA and CA is not mandatory. 
Therefore, the Contracting Authority is accepting solutions based on an external key 
generation in a secure environment and importing of the keys into the chip during the pre-
perso/perso phase. 
 
The Contracting Authority hereby publishes a new version of the Technical specification as 

Annex no. 1 hereto, the contractors shall be obliged to submit this updated version within 

the tender in accordance with the Art. 11 of the Tender Documentation. 

 
 

 
1 Please find the English version of the Act under this link: http://www.portal-vz.cz/getmedia/ac061a0a-d8c1-4ff1-b8d2-

691aa89269b1/Zakon-c-134_2016-Sb-o-zadavani-verejnych-zakazek.pdf Please note that unfortunately it is not the final 
version of the Act, which has been amended afterwards. 

http://www.portal-vz.cz/getmedia/ac061a0a-d8c1-4ff1-b8d2-691aa89269b1/Zakon-c-134_2016-Sb-o-zadavani-verejnych-zakazek.pdf
http://www.portal-vz.cz/getmedia/ac061a0a-d8c1-4ff1-b8d2-691aa89269b1/Zakon-c-134_2016-Sb-o-zadavani-verejnych-zakazek.pdf
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The Contracting Authority does consider this answer as alteration or supplementation of the 
tender documentation whose nature demands reasonable extension of the time limit for the 
tender submission in accordance with Sec. 99 (2) of the Act as stated further. 
 
 
 
Question 2: 
 
Question refers to Annex 1 Technical specifications: 
On page 2 of the Annex 1 document, paragraph 1, there is a schematic representation of the 
antenna design and coil (second schematic). This drawing is very precise and points to a 
unique combination of manufacturing equipment and micro controller units which is from our 
understanding not the objective of the Contracting Authority. 
Can we consider that this drawing is a non-contractual illustration of what the final antenna can 
be? 
 
Answer to question 2: 
 
The Contracting Authority provided the precise schematic  representation of the location of the 
antenna and chip due to its currently used production technology in the Tender Documentation 
(specifically the second schematic in the Annex 1 Technical Specification to the Draft 
Framework Contract, paragraph 1.1.). The smooth embedding procedure of contact chip into 
the final card after lamination process must be guaranteed for the Contracting Authority. The 
reason for placing this requirement is to prevent subsequent production complications on the 
side of the Contracting Authority. For better understanding of the requirements, the Contracting 
Authority attaches two other schemes/figures, which more generally explain the fundamental 
and insurmountable limits. The figures are attached as Annex no.  2 and 3 hereto. 
 
Possible tolerances for the placement of chip module in connection with a tolerance of + -1.0 
mm of the total size (Figure no.1 - lighter gray) and tolerances of the size of the antenna + -
1.0 mm in the X axis and + -1,0mm in the Y axis (Figure no.1 - darker gray).  
Figure no. 2 shows the tolerances of the location of the chip module (Figure no.2 - white area) 
with respect to the possible location of the contact chip in other parts of the card. 
 
The Contracting Authority does consider this answer as alteration or supplementation of the 
tender documentation whose nature demands reasonable extension of the time limit for the 
tender submission in accordance with Sec. 99 (2) of the Act as stated further. 
 
 
Question 3: 
 
The Client states the estimated indicative volume of Prelams that can be ordered over the 
Framework Agreement duration: 
 

YEAR 2021 2022 2023 2024 2025 2026 TOTAL  

Volume of 
eID 
(thousands) 

550 1100 1100 1100 1100 1100 6050  

Volume  of 
eRP 
(thousands) 

100 100 100 100 100 100 600  
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We understand this volume is indicative. 
To better assess internally the costing, it will help to have visibility of the previous year’s 
quantities ordered and of the period of time between one order and the other, to define the 
needs in terms of material and in terms of shipments to be arranged. 
Is it possible to have visibility of the orders you requested in 2020, 2019 and previous years? 
 
Answer to question 3: 
 
The Contracting Authority is not able to provide this information since the Czech e-IDs were 
previously manufactured without contactless chip. 
 
Nevertheless the Contract Authority may confirm that indicative volumes in the given table are 
set based on the previous orders of Czech e-IDs without contactless chip. 
 
 
 
Question 4: 
 
On page 17, chapter 15.5 
Insurance Contract  

 
In accordance with Section 104(e) of the Act, before signing the contract, the selected 
Contractor is required to submit a plain copy of insurance contracts with the subject of third-
party damage liability insurance of the Contractor with the minimum indemnity limit of at least 
3 million EUR. 
 
Our mother company does have a global insurance contract, that is including all subsidiaries 
and that is renewed yearly. Is it acceptable to provide a copy of such insurance contract? 
 
Answer to question 4 
 
The Contracting Authority hereby informs that global insurance contract, that covers all 
subsidiaries including the given suppliers (and it is obvious from the document itself or further 
evidences) and fulfils all the tender requirements, is acceptable. 
 
As stated in the Draft Framework Contract, “No later than as of this Framework Agreement 
conclusion date, the Contractor shall submit, and maintain valid for the entire duration of this 
Framework Agreement, an a liability insurance contract for damages caused to third parties by 
operating activity of the Contractor for the minimum amount of 3 000 000 EUR.”, thus it is 
acceptable to fulfil this requirement by a contract which is renewed yearly. 
 
 
 
Question 5:  
 
The Contractor may substitute the submission of the documents regarding the basic capacity 
in pursuant to Sec. 74 of the Act with a statutory declaration. The Contractor may use the 
sample affidavit stated in Annex 3a to this TD (Affidavit on compliance with the Basic Capacity).  
 
Can you confirm our understanding, that by submitting the annex 3a we comply with the 
requirement specified in chapter 9.2 (that refer to the sec 74 of the act), and we eventually 
defer to present the certificates described in chapter 9.2, once awarded and during the contract 
preparation? 
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Answer to question 5: 
 
The Contracting Authority hereby confirms the given understanding. In order to prove the basic 
capacity for purposes of tender submission it is sufficient to submit the declaration in Annex 
3a of the Tender Documentation as a substitution of the actual documents. In accordance with 
Sec. 122 (3) of the Act the Contracting Authority afterwards requests the selected supplier 
(the winner) to provide the originals of the actual documents (ie. not declaration) before 
signing a contract. Since it takes a certain time to obtain the documents, the Contracting 
Authority recommends applying for them as soon as possible. 
 
 
Question 6: 
 
Can you confirm that the key derivation is implemented outside the chip and os, and the 
derived key is compliant to ICAO DOC9303? If the previous answer is negative, does the chip 
and OS include a specific feature, not described in chapter 1.2 and 1.3, to support the key 
ceremony? If this is the case, Is this specific feature compliant to a technical specification? If 
this is the case, can we receive this specification to evaluate it?  
 
Answer to question 6: 
 
Key derivation algorithm could be implemented outside the chip, nevertheless, some 
information or parameters needed for the computation of the derivation algorithm must be read 
from the chip. 
Detailed description is part of classified information, which will be provided by the Contracting 
Authority after signing of the Draft Framework Agreement. 
 
 
Question 7 
 
In chapter 9.4.1 it is described Technical Qualification, and it is requested to present a list of 3 
major supplies.  
Can you confirm that the request is limited to compile the annex 3b with the requested 
information about the contract and the customer’s reference person? 
 
Can you confirm we can avoid to provide sensitive information, like the exact volume or the 
exact financial volume, and only confirm that the quantities are exceeding 1.200.000 
prelaminates per each of the 3 requested years and the financial volume is confidential? 
 

Answer to question 7: 
 
The Contracting Authority hereby confirm that it is possible to provide only information that 
volume reached the limit at least 1 200 000 of such prelams per each of the 3 requested years, 
if it is correct statement. As required the Contractor shall state the Client’s contact person with 
whom the information may be verified (name, business telephone number and email, in 
compliance with the applicable personal data protection laws in the country of the Contractor) 
in case of any doubts of the Contracting Authority. 
 
 

 
Question 8 
 
National Security Agendy inspection - RESERVED level. xxxxx (name of the company) does 
not have legal personality in the Czech Republic, so it cannot issue a Statement at the 
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Reserved level as an entity registered in the Czech Republic. Furthermore, the legal act of the 
Czech Republic does not allow the recognition of the same declaration by analogy at the level 
of Reserved issued in accordance with the legal order of the xxx (name of the state). Please 
comment on this condition, which favors entities registered in the Czech Republic. 
 
Answer to question 8 
 
In the case that the Supplier does not have legal personality in the Czech Republic, it shall 
proceed according to national legislation and the transfer of classified information is then 
carried out under an interstate agreement in this particular case under the “Agreement between 
the Government of the Czech Republic and the Government of xxx (name of the state) on 
Mutual Protection of Classified Information”. 
 
As stated in the Art. 9.3.2 of the Tender Documentation: “The professional qualification 
compliance in accordance with the provisions of Section 77(2)(c) of the Act shall be proven by 
the Contractor submitting the entrepreneur's certificate of the “RESTRICTED” confidentiality 
level or higher to the extent as per Section 15a or Section 54(3) of the Act No. 412/2005 Coll. 
on protection of classified information and security eligibility, as amended, or similar 
certificate issued in accordance with foreign law, under which the Contractor was 
established, ie. National Facility Security Clearance in secrecy level „RESTRICTED“ or 
higher.” 
 
 
 
 
Question 9 
 
Prelams - the Tender documentation and its annexes use the word ‘Prelam’ in the definition of 
the requested item. Prelam is the trade name for a Linxens product that owns this registered 
name and manufactures polycarbonate prelaminates with the trade name Prelam. Can you 
please comment on this condition, which only one company can meet the condition? 
 
Answer to question 9 
 
The Contracting Authority hereby informs that the term “Prelam” has been used in the Tender 
Documentation simply as a translation of the Czech word “Předlaminát” and relates to an inlay 
with contactless chip module. Abbreviations have been stipulated in the Tender 
Documentation without any intention to favor or refer to any concrete business denomination. 
 
By using this term, the Contracting Authority definitely does not prefer any business 
solution, relevant are only technical and other requirements stated in the Tender 
Documentation and this situation have been caused by a coincidence. 

 

 

 

Question 10 
 
Confirmation of non-existence of non-existence of debt - please confirm the possibility to 
provide only an affidavit in case of a foreign legal entity. 
 
Answer to question 10 
 
As stated in the answer to the question 5 hereof, in order to prove the basic capacity for 
purposes of tender submission it is sufficient to submit the declaration/affidavit in Annex 3a 
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as a substitution of the actual documents. In accordance with Sec. 122 (3) of the Act the 
Contracting Authority afterwards requests the selected supplier (ie. the winner) to provide 
the originals of the actual documents (ie. not declaration) before signing a contract. 
 

The Contracting Authority assumes that the question relates to the Art. 9.2.3 of the Tender 

Documentation stating that “If the required document is not issued under the applicable law of 

said country, then in accordance with the provisions of Section 45 (3) of the Act it may be 

substituted by a written affidavit.” 

This provision is not applicable to the standard documents, which is the contractor 
obliged to submit in relation to the Czech Republic, the question probably referred to. 
These documents are issued pursuant to the Czech legal order and all contractors seated 
outside the Czech Republic are able to get the confirmations from the authorities. 
 
Please, if you decide to submit your tender, contact the authorities bellow to get required 

documents. 

Finanční úřad pro Prahu 1 (Tax Authority for Prague 1)  
Address: Štěpánská 28, 112 33 Praha 1 
http://urad-praha.cz/financni-urad-praha-1-uzemni-pracoviste, 
Phone: +420 224 041 157 , Mrs. Pokorna, 
Email: dagmar.pokorna@fs.mfcr.cz  
  

Pražská správa sociálního zabezpečení, územní pracoviště pro Prahu 8  
(Prague Social Security Office, local office Prague 8), Address:  
Trojská 1997/13a, 182 00 Praha 8, 
 http://www.cssz.cz/cz/kontakty/krajska-a-okresni-pracoviste/praha/prazska-sprava-
socialniho-zabezpeceni.htm, 
Phone: +420 283 104 543, Mrs Klozová 
Email: jitka.klozova@cssz.cz  
 Similar question has been answered in the previous “Explanation of Tender documentation 

III“, specifically in the answer to the question 2. 

 

Question 11 
 
Sample of pre-laminate - the deadline for delivery of the sample pre-laminate is the same as 
the deadline for submitting the offer, ie 30.6.2020 or is the deadline for delivery of the sample 
pre-laminate a signature of the Framework Agreement? How many pieces of sample sheets 
are involved? 
 
 
Answer to question 11 
 
The Contracting Authority hereby confirms that the deadline for delivery of the sample pre-
laminate is the same as the deadline for submitting the tender, not a signature of the 
Framework Agreement. It forms a part of a submitted tender. 

 
 
As stated in the Art. 9.4.4 of the Tender Documentation and following provisions the contractor 
shall submit: 
 

http://urad-praha.cz/financni-urad-praha-1-uzemni-pracoviste
http://www.cssz.cz/cz/kontakty/krajska-a-okresni-pracoviste/praha/prazska-sprava-socialniho-zabezpeceni.htm
http://www.cssz.cz/cz/kontakty/krajska-a-okresni-pracoviste/praha/prazska-sprava-socialniho-zabezpeceni.htm


Page 7 / 7 

 

• Sample SET1 provided to Client- 20pcs of white ID1 testing cards, generic initialization 

with testing generic transport key 

• Personalization manual provided together with the sample SET 1 – fully describing all 

the aspects of the personalization of the chip 

• Example of personalization script to be provided together with the sample SET 1 – 

running the script will fully personalize the ICAO travel application on the chip 

 
 
The Contracting Authority further on clarifies that as it has been stipulated in the Notice of the 

Tender Procedure Commencement to the Official Public Procurement Journal in accordance 

with the Sec. 212 of the Act, which is part of the Tender Documentation in accordance with 

Sec. 28 (1) (b) of the Act, the opening of parts of tenders in written/material form shall 

take place without undue delay after the expiry of the limit for the submission of tenders. 

The Contracting Authority hereby states that is shall be a public event analogically in 

accordance with Sec. 110 of the Act, which shall take place at the seat of the Contracting 

Authority at the address: Prague 1, Růžová 6, House 943, Postal Code 110 00, Czech 

Republic. Participants who submitted a tender are entitled (not obliged) to take part. 

 

 

The Contracting Authority does consider above mentioned answers as alteration or 

supplementation of the tender documentation whose nature demands extension of the time 

limit for the tender submission in accordance with Sec. 99 (2) of the Act, mainly due to 

supplementation and clarification of technical parameters thus the Contracting Authority 

reasonably extends the time limit for the submission of tenders, to the following extent: 

 

Time limit for the submission of tenders: 

 

• original time limit for the submission of tenders: until 30.6.2020 10:00 AM 

• new time limit for the submission of tenders:  until 14.7.2020 10:00 AM 

• opening of tenders:  without undue delay after the expiry of the limit for 

the submission of tenders, ie. it shall launch on 14.7.2020 at 10:00 AM 

Annexes: 

1. Annex_1_Technical_specification_rev2 

2. Figure no. 1 

3. Figure no. 2 

 
Best regards, 
 

 

_________________________________ 

Mgr. Zuzana Šenoldová 

Head of Public Procurement Department 

for the contracting authority 

STÁTNÍ TISKÁRNA CENIN, státní podnik 
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