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Státní tiskárna cenin, s. p. 
Růžová 943/6, Nové Město, 110 00 Praha 1 Czech Republic 
Represented by: Tomáš Hebelka, MSc, CEO 

(hereinafter referred to as „Contracting Authority“) 

 

EXPLANATION AND CHANGE OF TENDER DOCUMENTATION II. 

 

The Contracting Authority of the over-threshold public contract called „Device for hot foil 
stamping, embossing and die-cuttin // Zařízení pro aplikaci hologramů, násek a výsek” 
being awarded in an open procedure pursuant to Act No. 134/2016 Coll., On Public 
Procurement, as amended (hereinafter referred to as “Act”), hereby explains the tender 
documentation in accordance with Sec. 98 and 99 of the Act. 

Questions about document Annex No. 3 of the TD – “Evaluation Model” 

Question No. 1: Answer to the question No. 1: 

 
To “1. Evaluation Model Complete”, 3a - 
3c: we suggest carrying out one service 
check every year. Such a check takes one 
working day (approx. 8 hours). Does your 
“Price per unit” include only the working 
hour price of our technician or is it 
intended incl. travel and accommodation 
costs? 

• If it is not intended incl. travel and 
accommodation costs, where do 
these costs have to be taken into 
account? 

 

The Contracting Authority confirms that “Price 
per unit” includes only the working hour price 
of the supplier’s technician. 

The "lump sum" according to the to Art. V (5) 
point d) of the Draft contract is used to price 
the supplier’s "additional" costs such as travel 
and accommodation costs of the technician, 
etc., both for preventive inspections and 
maintenance, and for out-of-warranty 
maintenance.  

The limitation stated in cell B18b (item No. 6.) 
of the Annex No.3 – Evaluation Model ("when 
conducting unscheduled servicing on the 
Device") was stated by mistake and was 
corrected by the Contracting Authority. 

 

The supplier is obliged to use these 
revised documents in its tender (“Annex 
No.3 – Evaluation Model_rev1”). 
 

Question No. 2: Answer to the question No. 2: 
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Annex 1 – “Annex 3_Evaluation Model_rev1” 

To “1. Evaluation Model Complete”, 4a - 
6c: the figures in the column ‘Estimated 
quantity (for 15 years)’ between 8 and 40 
hours, where do they come from? I'm not 
sure, for example, whether you only need 
a service technician for 40 working hours 
within 15 years (!). 
 

The Contracting Authority states that the 
stated quantity of hours is based on an 
estimate and experience with servicing 
production devices. The data is for evaluation 
purposes only and is not binding. 

 

Question No. 3: Answer to the question No. 3: 

To “1. Evaluation Model Complete”, 6: 
the travelling and accommodation costs 
depend on how long a technician's 
intervention takes, and during an 
unscheduled intervention you do not 
beforehand know, how long it will take.  
 

This item includes the cost of travel to STC 
and any accommodation, where different 
suppliers may have different prices. Please, fill 
in the price from the average data for servicing 
similar production devices (i.e. mainly length 
of stay) from your experience so far. 

Question No. 4: Answer to the question No. 4: 

To “2. Annex 9 Contract_Spare parts”: 
There are only 19 lines that cannot be 
extended. That is far too few. In any case, 
wear parts can hardly be defined in a 
reasonable way, as their wear depends on 
countless factors, not just the number of 
operating hours. To give an idea of what 
may need to be replaced once or possibly 
several times in 5 years, I can only provide 
a kind of recommended spare parts list. 
This may or may not be needed, but it is 
the best guide. In any case, 19 lines are 
not enough, I would need about 60. Can 
you expand the document or provide a 
new template for download? 

The Contracting Authority states that the 
supplier has correctly understood that it is to 
provide a list of recommended spare parts  
and extends the number of cells for filling in 
recommended spare parts and consumables 
to 60, for every 5 years. 

 
The supplier is obliged to use these 
revised documents in its tender (“Annex 
No.3 – Evaluation Model_rev1”). 
 

Annexes: 

Conclusion: 
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The Contracting Authority does consider above mentioned answers as alteration of 
supplementation of the tender documentation and therefore the Contracting Authority extends 
the deadline for submission of tenders accordingly. 

Time limit for the submission of tenders: 

• original time limit for the submission of tenders:   until 09.10.2024, 9:00 AM 
• new time limit for the submission of tenders:   until 14.10.2024, 9:00 AM 
• opening of tenders:   after the expiry of the limit for the submission of tenders 
 

Processed by: Monika Řeháčková 

Published via the electronic tool EZAK 

In Prague, dated as per the electronic signature 

 

 

 

________________________________ 
Mgr. Zuzana Drahokoupil Šenoldová 
Head of Public Procurement 
for the Contracting Authority 
Státní tiskárna cenin, s. p. 
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